top of page

УЧЕБНА ПРОГРАМА

snail.jpg

Еднo от главните различия на този метод на образование спрямо традиционния, е че учителят не се изправя пред класа и не преподава един и същи урок на всички едновременно. Всяко дете е свободно да учи нещата според собственото си развитие и ритъм, по начин по който не усеща как научава или бива обучавано.

Монтесори нарича този начин на преподаване "подготовка на детето за успех". Учителят е там, за да напътства посредством малки Упражнения в които детето ще има успех. С течение на времето, трудността на Упражненията се увеличава, но тъй като напредъка е така добре обмислен, детето никога не усеща ученето като усилие.

Тъй като начинът за научаване на децата от тази възрастова група е сетивен, всички умения и понятия биват представяни чрез манипулативни материали в няколко основни области.

Практически живот

Целта на Упражненията по Практически живот е да

помогнат на детето да получи контрол и координация

на собствените си движения, да му помогнат да спечели

независимост и да се адаптира към обществото.

За това е важно да учим детето как да учи, а не да го

поправяме, за да успее да стане способен член на

обществото, в което живее. Упражненията от Практи-

ческия живот, също така спомагат за развитието на

интелекта и концентрацията на детето и в последствие

ще му помогнат да умее да мисли систематично.

Упражненията от Практически живот могат да се

разделят на четири групи: Подготвителни, Практически,

Грация и Учтивост и Контрол на движението.

При Подготвителните Упражнения, детето научава основните движения, използвани при всички общества, като пресипване, сгъване, носене.

При Практическите Упражнения, детето научава за грижата и поддръжката, които се прилагат във всекидневието. Такива дейности са, например грижата за себе си (напр. миене на ръцете) и грижата за околната среда (напр. бърсане на прах от мебелите или метене на листа на двора).

Чрез Упражненията по Грация и Учтивост, децата учат за общуването между хората.

При Упражненията от Контрол на движението, децата научават за собствените си движения и как да ги усъвършенстват и координират чрез упражнения като ходене по линия и други.

practicallife.jpg
IMG_20170127_130720.jpg
Сетивност

Дейностите в тази област, позволяват на детето да усъвършенства всяко едно от сетивата си от визуални до усещането за обем и форми чрез докосване.

Целта на работите по Сетивност е детето да получи ясна, осъзната информация и да може в последствие само' да прави класификации относно обкръжаващата го среда. Чрез работата със Сетивните Материали, на детето се дава ключ към определянето на нещата около него, което води до възможност за собствени впечатления относно обкръжаващата го среда, организиране на собствените разсъждения и адаптация към средата.

Сетивните Упражнения са замислени от Монтесори така че да покриват всяко качество, което може да бъде усетено чрез сетивата, като големина, форма, състав, текстура, усещане за звук, еднаквост, тежест, температура и т.н. Тъй като Упражненията покриват толкова голям брой възприятия, Монтесори категоризира Упражненията в осем различни групи: Визуални, Тактилни (за допир), Барични (за тежест и налягане), Термични, Слухови, Обонятелни, Вкусови и Стереогностични (усещане за големина и форма чрез опипване).

Език

Обучението по Език протича по специален ред, така че децата отначало започват да осъзнават различните звуци в думата. Упражняват се да съставят думи с Подвижната азбука. Подготовката на ръката за писане започва още с упражнения, включващи хват с три пръста и продължава с проследяване на пясъчните букви и очертаване на специални метални шаблони. Така, когато детето започне да пише, то не изпитва затруднения.

Умението да построява думи от съставящите ги звуци, еволюира в декодирането им или четене. В Монтесори програмата се включват разнообразни материали за упражняване на четене.

Подготовката по език продължава с представяне на частите на речта и може да се задълбочи още, в зависимост от готовността на децата.

moveable.jpg
math.jpg
Математика

Детето отначало се учи да брои от 1 до 10 като осъзнава концепцията, че тези цифри представляват определено количество. Чрез различните материали, децата ще се учат на събиране, изваждане, умножение и деление и ще разберат какво представлява всяко от аритметичните действия в дълбочина. Чрез този метод на обучение, Монтесори дава на детето силна и стабилна основа в разбирането на математиката.

По-подробно, концепциите, които се разглеждат са числа до 10, десетична система, линейно броене и броене през стъпка, аритметични действия, таблици, дроби. По аритметика се обучават деца от 4 до 5-6 годишна възраст.

map.jpg
Култура и география

Започваме от най-голямото - Вселената и стигаме до това къде се намираме ние в нея. Континентите, държавите с техните флагове, хората с техните раси и обичаи. Главната цел на тази програма е да запознаем децата с факта, колко малки сме ние в тази огромна Вселена и как ние съществуваме споделяйки я с други неща в нашия живот.

sponge.jpg
Наука (Ботаника, Зоология, Геология, Физика и др.)

Чрез тези уроци целим да запалим интереса на децата към заобикалящия ги свят. Уроците се представят нагледно с конкретни предмети и експерименти и абстрактно с картинки, музика и др.

Изкуство

Индивидуални и групови занимания с използване на различни материали и техники за рисуване и приложно изкуство. Запознаваме се с елементите на изкуството, правим различни арт проекти.

Представяме световноизвстни художници и техните творби.

art.jpg
Допълнителни занимания:

Провеждат се и допълнителни занимания, които варират в двата ни центъра.

Английски език, Музика, Йога за деца, Танци и балет, Театрално изрязяване за деца (Психодрама).

За тях ни помагат професионални преподаватели и инструктори.

Известни личности, учили по Монтесори като деца

Larry Page (Лари Пейдж)
 Съосновател на Google

Sergey Brin (Сергей Брин)
 Съосновател на Google

Peter Drucker (Питър Дракър) Предприемач и мениджмънт експерт

Prince William and Prince Harry Принц Улиам и принц Хари

George Clooney (Джордж Клуни) - актьор, носител на Оскар

Jeff Bezos (Джеф Безос)

основател на Amazon.com

Jimmy Wales (Джими Уелс)

създател на Wikipedia

Sean Combs (Шон Комс)

'P.Diddy' (преди познат като Puffy), РАП мега звезда

Helen Hunt (Хелън Хънт)

актриса, носителка на Оскар

Gabriel Garcia Marquez (Габриел Гарсия Маркес)

писател, носител на нобелова награда за литература

Anne Frank (Ан Франк)

известна с дневника си за Втората световна война

Will Wright (Уил Райт)

дизайнер на The Sims

Открихме, че образованието не е нещо, което прави учителя, а естествен процес, който се развива спонтанно в човешкото същество.
М. Монтесори
Единственият език, който човек някога говори перфектно, е този, който е научил докато е бил бебе, когато никой не е можел да го обучава на нищо!
М. Монтесори
Никога не помагайте на детето в задача, за която то смята, че ще се справи само!
М. Монтесори
Най-големият знак за успех на учителя е да може да каже : "Децата работят все едно мен ме няма тук."
М. Монтесори
Децата са човешки същества, на които дължим уважение, по-висши от нас заради невинността си и заради по-големите възможности  на тяхното бъдеще.
М. Монтесори
bottom of page