top of page

КОИ СМЕ НИЕ

TzvetaBorissova.jpg
Цвета Борисова - основател и Монтесори педагог

Завършва Лесотехническия Университет като инженер по Горско стопанство, след това магистратура по Стопанско Управление от Университета във Велико Търново. Междувременно работи в сферата на ГИС - Географски Информационни Системи и други области. Използва Английски (CAE) и Италиански език (Instituto Italiano di Cultura).

"Винаги съм харесвала да общувам с деца и отдавна мечтая да работя с деца, но нямах идея каква би била подходящата програма за заниманията. Когато научих за Метода Монтесори всичко си дойде на мястото."

От началото на 2009г активно изучава Метода Монтесори, черпи информация от трудовете на д-р Мария Монтесори и други професионалисти в областта, както и посещава различни курсове, организирани от AMI, Монтесори конференции и др. Сертифициран Монтесори педагог от North American Montessori Center (NAMC) член на The International Association for Montessori Educators (IAME). От 2017г. е член на Институт Монтесори България.

Има син, който също е посещавал Цветна градина Монтесори в първите години от откриването му.

"Монтесори метода ме впечатлява с това, че е научен - базиран е на експеримент и е доказал ефективността си вече 100 години,  дава на децата това, от което се нуждаят в определена възраст и упражнява тяхната свободна воля, умения за правилна преценка и самоувереност. Също така вярвам, че ако повече деца биват възпитавани в мир, уважение към хората и растат сигурни и доволни от себе си и своите способности, бъдещите поколения ще бъдат различни, а светът по-добър."

В свободното си време обича да се занимава с йога, айкидо, рисуване, зимни спортове, четене и др.

Благодарности:

Благодаря на семейството си за подкрепата и помощта.

Благодаря на Наско и Жени Пирянкови от Камелини Монтесори за това, че ми позволиха да наблюдавам работата в техните центрове.

violeta.JPG
Виолета Тръпкова - психолог-консултант, Монтесори педагог, съосновател на Цветна градина Монтесори 2
Виолета е психотерапевт и детски психолог. Освен висшето ѝ образование (бакалавър „Психология“ и магистратура „Детско-юношеска психология“), тя участва в няколко психотерапевтични обучения – психодрама, позитивна терапия и гещалт терапия. През 2011-та година открива мястото си в "Цветна градина Монтесори", преминава курс за създаване на подкрепяща среда в първата българска Монтесори детска градина "Casa dei Bamini" и не спира да учи от Цвета, от колеги и от самите деца.

„Започнах работа в „Цветна градина Монтесори“ като на шега – казвах си, за 1-2 години, докато завърша магистратура. Бързо обаче разбрах, че греша – влюбих се в Монтесори атмосферата, създадена в центъра, където ролята ми на възпитател не беше да се грижа за децата и да им преподавам, а да общувам с тях и да им партнирам в откриването на света и на себе си. Блясъкът в очите им, когато научат името на някой цвят, построят стабилна кула от кубове или съберат две четирицифрени числа, неизменно ми носи удовлетворение и благодарност.Усвоените социални умения – „Моля те, дай ми влакчето.“ вместо бутане и дърпане, ми дават усещане за смисъл – вярвам, че добрата грижа за днешните деца осигурява успешното бъдеще на утрешните възрастни.“

Работата в детския център Виолета съчетава с обучение за и работа като психотерапевт, което включва повишаване на осъзнатостта по отношение на собствените мисли, чувства и емоции, трениране на емпатично слушане, разпознаване на потребностите – на себе си и на другите.

„Психотерапевтичното ми формиране подобрява и педагогическите ми умения: по-успешно разпознавам детските нужди в моментите на гняв и тъга и със спокойствие и емпатия уча самите деца да назовават емоциите си и да се справят с тях по-ефективно. Всеки от ежедневните конфликти е повод да упражним учтива молба и/или отказ с уважение – базисни умения за работа в екип и за асертивно поведение. Децата пък учат мен как да релаксирам – да играя с тях е едновременно йога и кардио-упражнения, а поводи за смях има всеки ден.“

Мотивирана от усещането за смисъл и удовлетворението, което работата с деца ѝ носи, Виолета става съосновател и управител на втората „Цветна градина Монтесори“.

Мисия
IMG_20180703_131456.jpg

Желанието на екипа на Цветна градина Монтесори е чрез подготвената среда и приложението на Метода Монтесори да подпомогнем балансираното развитие на тяло, дух и разум, за да може всяко дете да разкрие своя индивидуален потенциал.

Главен принцип във възпитанието на децата е: "Уважение към себе си, уважение към обкръжаващата среда, уважение към другите".

Всяка дейност е специално подготвена за да представи магията и радостта от получаването на нови знания, за да можем да кажем и ние, че децата тук  "не правят каквото им харесва, а харесват това, което правят".

Медиите за нас
baloon.jpg

Тук можете да прочетете статии и интервюта с нас.

сп. Жената днес
сп. Огледай се
интервю за iMontessori
bottom of page